Här går tradition och nyskapande hand i hand
Caroline Lindholm och Ingrid Bärndal driver vidare f.d. Wolfgang Gessls verkstad

Med rik erfarenhet av silversmidets många sidor, från smyckes­konst till bruksföremål, förvaltar Caroline Lindholm och Ingrid Bärndal en mångårig svensk smidestradition. Sedan maj 2018 har de tagit över och driver Wolfgang Gessls verkstad och ateljé på Högbergsgatan 12, som startades av Sigurd Persson i början av 40-talet. 25-26 maj 2018 hade de en första gemensam utställning, ett spännande möte mellan deras eget och Wolfgang Gessls arbeten.

När Sigurd Persson startade sin verkstad 1942 såg både Sverige och svenskt konsthantverk annorlunda ut. Jugendidealen var fortfarande närvarande i silversmidet och industridesign var ett okänt begrepp. Men verkstaden på Högbergsgatan blev en plats för förnyelse, ett modernt formspråk växte fram samtidigt som masstillverkning skapade nya behov av formgivning. Den konstnärliga ambitionen tillsammans med det gedigna hantverkskunnandet gjorde Sigurd Perssons verkstad till en mötesplats för tradition och nyskapande.
Wolfgang Gessl tog över verkstaden 1980 efter att ha arbetat mer än tio år för Sigurd Persson. Genom Wolfgang levde det genuina hantverkskunnandet vidare men också det orädda förhållningssättet till form och material. Hans strävande geometriska former tillsammans med oväntade material och färger har präglat silversmidet inte bara i vårt land.
Wolfgang Gessl har betytt mycket för deras utveckling som smeder. Ingrid var hans första lärling, och utförde arbeten både för honom och för Sigurd Persson. Caroline hade Wolfgang Gessl som lektor under hennes utbildning på Konstfack.

När nu Caroline och Ingrid har tagit över verkstaden är det med en rik samlad erfarenhet av silversmide, både som konstform och verksamhet. De är båda väl förankrade i såväl hantverkstradition som konstnärligt uttryck. Caroline har drivit eget företag sedan 1997 och var delägare i designföretaget HAPPY Stockholm under tio år. Ingrid har haft egen verksamhet sedan 1988 där hon förenar konsthantverk och industridesign, med formgivningsuppdrag för bland annat möbel- och belysningsföretag.
Naturen och världen omkring oss inspirerar dem båda, men på lite olika sätt. Caroline lyfter fram det vi tar för givet, gör tillvarons minsta beståndsdelar till vackra mönster och former. Handens linjer blir silverspår på en dosa, löv fogas samman till en skål och ett gatunät blir ett sirligt armband.
Ingrid låter växters former och mönster prägla smycken och­­ corpus. Spröda pistiller och doftande kronblad, en mjuk knopp och en knotig kvist, varsamt förvaltas naturens detaljer i skimrande silver. Men liksom Sigurd Persson och Wolfgang Gessl låter hon också material som polypropen eller porslin möta och utmana silvret.

Nu förenar Ingrid och Caroline sin kunskap och sina erfarenheter, och bland blankpolerade hammare och tunga järn förvaltar de kunnandet och respekten för konst och hantverk. Vi vet lika lite om framtiden som Sigurd Persson visste 1942, men på Högbergsgatan 12 fortsätter Ingrid Bärndal och Caroline Lindholm berättelsen om vår samtid.
Back to Top